Op welke manieren is er gekeken naar User Experience in FlexForceMonkey?

User Experience (UX) wordt steeds belangrijker. Dat was het al in consumenten applicaties, maar ook steeds meer bedrijfsapplicaties zijn op de gebruiker gericht. FlexForceMonkey kan en wil daarin zeker niet achterblijven. Als Lead UX en front-end developer van FlexForceMonkey was het één van mijn taken om de applicatie zo eenvoudig mogelijk te maken voor de gebruikers.

In een eerdere blog heb ik al eens geschreven over de transitie van eHiring naar FlexForceMonkey (eHiring is de voorloper). Hier ging ik vooral in op de huisstijl en het design van de applicatie. Toen ik aan eHiring begon te werken in september 2015 was mijn taak vooral om een huisstijl te bedenken en dit toe te passen op een al bestaande applicatie. Ik merkte dat het qua UX wat te kort schoot, maar het was erg veel werk om alles om te gooien. Toen we overgingen van eHiring naar FlexForceMonkey zag ik dat als een mooi startpunt om alle schermen opnieuw op te zetten.

Met behulp van de nieuwe huisstijl heb ik een aantal designelementen vastgesteld. Oftewel: hoe moet alles eruitzien? Deze elementen dienden als handvat voor het ontwerp van de applicatie. Maar dat is natuurlijk niet het enige. Peter Morville laat in een ‘honingraat’ goed zien waar een applicatie aan moet voldoen om een optimale UX te bieden:
honinggraat

Door rekening te houden met deze punten en deze juist toe te passen, zorg je voor een optimale UX. Of je UX ook echt optimaal is weet je pas zeker als je dit test, door bijvoorbeeld usabilitytesten. Dit kan heel simpel of heel uitgebreid, maar ik raad aan dit zeker te doen omdat het een heel goed beeld geeft hoe gebruikers echt naar je applicatie kijken.

Weer even terug naar FlexForceMonkey. Een belangrijk UX-onderdeel zijn de pagina’s en de indeling daarvan. Wat laten we zien, waar komen welke knoppen, hoe kunnen gebruikers navigeren? Hier heb ik eerst over nagedacht voor ik begon met het opzetten van de pagina’s. Belangrijkste hierbij is zorgen dat alles overal hetzelfde werkt en dat alles op een, volgens de gebruiker, logische plek staat. Door op iedere pagina(soort) hetzelfde designprincipe toe te passen ‘leren’ gebruikers als het ware de applicatie te gebruiken en weten ze waar alles te vinden is. En dit draagt bij aan een goede UX.

Naast het structureel plaatsen van alle onderdelen op dezelfde plek is eenvoud ook van belang. Wat zijn nu dé belangrijke onderdelen die je wil laten zien op iedere pagina? Door op iedere pagina alleen de belangrijke onderdelen te laten zien zorg je voor de eenvoud. De gebruiker kan zich dan focussen op de belangrijke informatie. Extra informatie kun je dan bijvoorbeeld achter een extra pagina of een pop-up zetten.

iconen

Waar ik ook veel gebruik van maak zijn iconen. We werken met erg veel data en dat neemt vaak veel ruimte in beslag. Door gebruik te maken van iconen kun je bepaalde data vervangen. Om een voorbeeld te noemen: we hebben een scherm om berichten te controleren. Dit zijn inkomende en uitgaande berichten, waarbij je in één oogopslag wil zien wat voor bericht het is en of het goed is gegaan. Door dit te doen door middel van iconen en kleur is dit veel sneller te zien.

Uiteindelijk is een Cloud platform natuurlijk nooit echt af. Met iedere release zorg je ervoor dat het nog net een stukje beter wordt. Door altijd naar je gebruikers te luisteren en hun feedback mee te nemen blijf je ook zorgen voor een goede User Experience!

Deel dit:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*