Draai aan deze supply chain-knoppen bij inhuur tijdelijke arbeid

Supply chain tijdelijke arbeid

Hoe beheer je alle stromen in de supply chain die te maken hebben met de inhuur van tijdelijke arbeid? Zie je dit als een strategische keten waarin samenwerken essentieel is? Of probeer je vooral de prijzen te drukken en jouw voorwaarden op te leggen bij de leverancier?

Supply chain management principes gelden wat ons betreft net zo goed voor de inhuur van tijdelijke arbeid, als in de logistieke keten van goederen. De schakels zijn misschien verschillend, maar het eindresultaat is hetzelfde: een geoptimaliseerde stroom van tijdelijk personeel, data en financiën. En daarvoor is samenwerking nodig.

Deze samenwerking vindt plaats tussen een hele reeks ketenpartners. In dit artikel lichten we deze toe.

Inkoop – beheert het contract

Inkopers spelen een onmisbare rol in het controleren van de tarieven en het beheersen van de contracten en budgetten. Als de flexkracht onder een cao valt en een variabel werkrooster heeft, dan zijn de kosten moeilijk te voorspellen en controleren. Des te belangrijker dat de data klopt en zoveel mogelijk geautomatiseerd wordt!

HRM – neemt tijdelijke arbeid aan

HRM bestuurt een groot deel van de kosten door afstemming van tijd, plaats, onboarding en kwaliteitsmonitoring. De vraag die deze afdeling het meest bezighoudt: beschikken we op het juiste moment over de juiste capaciteit met de juiste vaardigheden?

Operations – waar de supply chain begint

Operations staat symbool voor de afdeling van de inhurende organisatie die capaciteit nodig heeft. Dit kan bijvoorbeeld productie zijn, planning, maar ook IT. Voor deze afdeling is beschikbaarheid het belangrijkst. Dit deel van de keten accordeert ook de uren van de tijdelijke medewerker.

Flexwerker – de ketenpartner waar het om draait

Dit is dé persoon die het werk uitvoert. Dit is iemand waar je als organisatie een duidelijk beeld van moet hebben. Alle stappen in de supply chain dienen namelijk dit doel: het inzetten van de optimale flexwerker en hem/haar bij laten dragen aan de strategie van de organisatie.

Leverancier – de partij die tijdelijke arbeid levert

De leverancier is de schakel in de supply chain die de flexwerker levert en waar het uurtarief wordt omgezet in verloning van de tijdelijke kracht. Het is belangrijk dat je als organisatie je processen goed afstemt met deze ketenpartner. Als de gewerkte uren in allerlei formaten binnenkomen bij de leverancier en offline doorgerekend moeten worden, dan zijn fouten, late betaling en hoge kosten onvermijdelijk. Onnodig, wanneer je de systemen op elkaar aan laat sluiten en zorgt dat alle ketenpartners altijd naar dezelfde data kijken.

Optimaliseer de supply chain

Zitten deze schakels ook in jouw flex supply chain? Breng deze dan aan tafel en bespreek samen de huidige situatie, ontwikkel een visie van wat je wil bereiken, zet dit om naar KPI’s en onderzoek hoe je de huidige processen soepeler kunt laten lopen en waar mogelijk automatiseren. Op deze manier optimaliseer je de kosten en performance van je flex supply chain.

Inspiratie

Kan je wel wat extra inspiratie gebruiken?

We hebben een handig hulpmiddel gemaakt voor de inventarisatie van de schakels in jouw supply chain.

Download

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *