De livegang van FlexForceMonkey
We zijn nu al een aantal maanden live met onze productieomgeving en onze eerste klanten. Nu is het tijd om mijn ervaringen te delen rondom de livegang van FlexForceMonkey en met name de eerste periode hierna. De live week zelf viel precies in mijn vakantie. Hierdoor valt er, behalve het regelmatige telefoontje en af en toe remote inspringen, niet veel te vertellen.
Ik startte na mijn vakantie met het oplossen van een aantal “oversights” in de back-end. Dit waren geen procesmatige knelpunten maar vooral verbeterpunten rondom onze eigen beheerfunctionaliteiten. Eigenlijk is het proces tot nu toe zeer soepel verlopen en na wat aanpassingen verliep het beheer van dit proces ook gemakkelijk. Daarnaast is de feedback vanuit de klant en zo ook de gebruikerskant tot nu toe zeer positief.
Onze releases
Het is natuurlijk wel een on-going proces: het verbeteren van onze omgeving. Hiermee willen we ons product naar een steeds hoger niveau tillen. Om dit te bewerkstelligen hebben wij elke laatste vrijdag van de maand een minor release. In deze releases worden bijvoorbeeld bugfixes en kleine functionaliteiten online gezet. Daarnaast doen we ook elk kwartaal een major release; hierin worden de grote functionaliteiten meegenomen. Om dit proces te kunnen volgen brengen wij bij elke release bijbehorende release notes uit. Hierin staan alle toegevoegde functionaliteiten en bugfixes omschreven, om zo te kunnen lezen wat er onder en boven de motorkap wordt toegevoegd of aangepast in de applicatie.
Hoe verloopt een release bij ons dan?
Een functionaliteit of een bug fix wordt natuurlijk niet direct online gezet. Dit gaat eerst nog door een heel proces heen. Het begint lokaal bij de betreffende developer; functioneert het daar goed? Wanneer dit het geval is dan wordt de functionaliteit klaargezet om naar de testomgeving te gaan. Zodra het in deze omgeving zit gaat het testteam verifiëren of de oplossing ook in de kopie van de live omgeving naar behoren werkt. Als dat zo is dan wordt er een akkoord gegeven en komt onze vaste releasestrategie mee naar de productieomgeving.
Van het gehele proces heb ik met name geleerd om erg structureel om te gaan met het release beheer/ de release strategie. Het is een feit dat we hier een goed ritme in moeten vinden, te vaak kan namelijk resulteren in gehaaste releases; bijvoorbeeld onvoldoende testing. Te weinig releases kan weer onnodig veel tijd kosten. Bijvoorbeeld een omweg in het proces die al is opgelost. Het goede ritme is dus een must om de risico’s van (onvoorziene) problemen in te perken.
Klik op deze FlexForceMonkey link om naar Youtube te gaan, en vervolgens te zien waar het nu precies allemaal over gaat!