Uitzendkrachten onderbetaald: ontbreken koppeling komt Google duur te staan

uitzendkrachten

Google heeft meer dan duizend uitzendkrachten in meerdere landen, waaronder Nederland, illegaal onderbetaald. Wetgeving verplicht bedrijven om flexibele arbeid evenveel te betalen als vaste werknemers die hetzelfde werk doen. Google hield zich hier niet aan en zo liepen uitzendkrachten 12 tot 50 procent van hun salaris mis. Een overtreding met veel negatieve media-aandacht. Dat had het bedrijf kunnen voorkomen.

Waar ging het fout? Google heeft in 2013 het salaris bepaald voor alle tijdelijke posities. Sindsdien zijn de lonen voor vaste werknemers van Google flink gestegen, maar verzaakte het bedrijf om het salaris voor tijdelijke arbeid opnieuw te berekenen. In 2019 kwam Google erachter dat zij zich niet aan de wet hield, maar toen was het erg duur geworden om de lonen ‘zomaar’ op te hogen.

Rookgordijn tussen uitzendbureau en Google

De tijdelijke werknemers van Google werken via een systeem, waarbij ze betaald worden door een uitzendbureau. Wij schatten in dat er geen (goede) koppeling bestond tussen het HR-systeem van Google en het systeem van het uitzendbureau. Zo is er een rookgordijn ontstaan en signaleert iemand pas de verschillen tussen de salarissen als het al te laat is. En dan loopt het in de papieren…

Fout voorkomen is beter dan betalen

Deze fout en alle negatieve media-aandacht had niet gehoeven. In dit geval heeft Google de verkeerde salarissen laat gesignaleerd, zag vervolgens de kosten en heeft zijn kop nog iets langer in het zand gestoken. Meer transparantie in data en systemen die beter op elkaar aansluiten, had dit kunnen voorkomen. Stel dat er een seintje uit was gegaan bij de eerste salarisverhoging in 2014, dan was het aanpassen van de salarissen van de uitzendkrachten geen noemenswaardige actie geweest.

Systemen koppelen voor transparantie

Tegenwoordig is het heel goed mogelijk om het P2P-systeem, HR-systeem en het systeem van het uitzendbureau aan elkaar te koppelen. Facturen komen binnen en worden automatisch gecontroleerd aan de hand van het contract, de wet en de cao. Dit zorgt voor meer controle, efficiëntie en minder fouten. Zo worden de eilanden van de inkoper, hiring manager, hr-manager, controller en het uitzendbureau met elkaar verbonden en is de keten 100% transparant.

Controleerbare waarheid

Stel dus dat alle afdelingen binnen Google en het uitzendbureau naar dezelfde controleerbare waarheid hadden gekeken, dan was er waarschijnlijk niets fout gegaan. Hierbij gaan we er natuurlijk vanuit dat Google de wet niet wilde overtreden. Door een goede koppeling hadden de systemen van Google eerder een alert afgegeven en er was open communicatie mogelijk geweest met het uitzendbureau. Don’t be evil, just communicate.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *