5x waarom flexible workforce de toekomst is

Flexible workforce

De politiek zou een flexible workforce niet moeten ontmoedigen, maar juist omarmen en stimuleren. Iedere crisis bewijst weer dat flex nodig is in de markt. De flexible workforce vangt klappen op, maar rekt ook mee als dat gevraagd wordt. Denk bijvoorbeeld aan de extra handen die de afgelopen tijd nodig waren in de zorg.

Toch heeft flex in het werkende leven een negatieve ondertoon. Platformen zoals Uber en Thuisbezorgd bieden gebruikers flexibiliteit, maar hun werknemers niet. De zzp’ers die voor de platformen werken hebben zo weinig vrijheid, dat de rechter heeft bepaald dat het eigenlijk werknemers zijn. De politiek schiet met hagel naar deze schijnconstructies en raakt daarmee ook uitzendkrachten en zzp’ers. Resultaat: meer gedupeerden dan nodig en een steeds grimmigere sfeer rondom flexibilisering.

Zonde. Flexibel werken biedt namelijk ontzettend veel voordelen. Voor de werkgever, maar ook voor de zzp’er of uitzendkracht. We noemen er vijf.

1. Een flexible workforce zorgt voor aanpassingsvermogen

Een goede flex-schil stelt ondernemers in staat om mee te bewegen met de economie. Bovendien zorgt dit er ook voor dat mensen snel weer naar een nieuwe baan begeleid worden. YoungCapital meldde begin 2021 dat zij door de flexmarkt in staat was om in de coronacrisis 50.000 mensen aan nieuw werk te helpen. Bedrijven werden gered, werknemers vonden snel nieuwe kansen.

2. Een flexible workforce stimuleert innovatie

Diversiteit en flexibiliteit zorgen voor een innovatieve werkomgeving. Je kunt met de combinatie vast en flex een mooie smeltkroes samenstellen van starter, ervaren, specialist, generalist, man, vrouw en culturele achtergrond. Vervolgens kan je meeademen met je succes en falen en heb je continue doorstroom van nieuwe inzichten en ervaringen.

3. Een flexible workforce zorgt voor vraag-gedreven productie

Milieudoelstellingen zorgen er onder meer voor dat we van productie- en distributieketens eisen om minder afval te produceren. Dat houdt in: niet produceren wat kan, maar precies wat nodig is en gevraagd wordt. Fabrieken moeten eenvoudiger opgestart en stilgelegd worden. Zonder direct faillissement van de ondernemer natuurlijk. De workforce laten meebewegen is noodzakelijk. Want arbeidskosten zijn voor bijna ieder bedrijf de grootste kostenpost.

4. Een flexible workforce maakt circulair werken mogelijk

Circulair produceren wordt steeds meer de norm, maar… naast een onzekere vraag heb je hier ook een onzeker aanbod. Je creëert namelijk nieuwe goederen op basis van afvalstromen of hergebruik. De ‘levering’ van deze ‘grondstoffen’ gaat met horten en stoten. Ook de vraag is vaak onzeker, omdat je met circulariteit op een specifieke (milieubewuste) doelgroep focust. Ook hier geldt: dit los je op door zoveel mogelijk flexibel te ondernemen.

5. Een flexible workforce stimuleert tot werken

Jongeren en andere groepen die in sollicitatieprocedures vaak buiten de boot vallen, krijgen door uitzendcontracten toch een kans. Bedrijven zijn minder kritisch bij het aannemen van flex en dat zorgt dat ook mensen met korte CV’s of bijzondere achtergrond werk krijgen. Door de werkervaring die ze vervolgens opdoen, bouwen zij vertrouwen op in de markt en kunnen zij doorgroeien.

Flex heeft toekomst

De vraag naar de inhuur van mensen wanneer je ze nodig hebt, neemt niet af. Ook niet door alle acties van vakbonden en politiek. Dat laat zien dat flex toekomst heeft. Onze oproep aan de politiek is dan ook: bescherm de persoon en niet de baan. Wanneer je flexibiliteit in banen ruimte geeft, ontstaan er bedrijfskundige voordelen. Die voordelen zou je moeten omtoveren tot een vangnet voor de flexibele krachten.

Samenwerken in de flexmarkt

Met FlexForceMonkey werken wij mee aan een gezonde flexmarkt. Wij geloven dat aanbod- en vraag-kant eenvoudig en transparant met elkaar moet kunnen schakelen en samenwerken. Door digitalisering kunnen opdrachtgevers snel de juiste mensen op de juiste plek krijgen. Hierbij zijn alle systemen gekoppeld en communiceren efficiënt met de systemen van de leverancier.

Optimaliseer je Flexible Workforce

Wil je ook aan de slag met Flex workforce en in kaart brengen in hoeverre dit bijdraagt aan jouw strategische doelen?
Maak hiervoor gebruik van het inhuuroptimalisatie canvas. Download hier >>

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *