Hoe herken je business case indicatoren binnen het inhuurproces?

business case inhuur

Het inhuren van nieuw personeel is een prijzige onderneming met een aantal uitdagingen. Een samenwerking met uitzendbureaus en andere leveranciers biedt ademruimte, maar brengt tegelijkertijd extra kosten en nieuwe uitdagingen met zich mee.

Wij zien dat er voor veel bedrijven een business case schuilt in het optimaliseren van inhuurprocessen. Elk weldenkend management wil een duidelijk beeld van de processen die aan verbetering toe zijn. Maar waar moet je zoeken om de business case te ondersteunen? Wij delen 3 indicatoren.

1.      Handmatige facturen als business case indicator

De meest herkenbare business case indicator is het handmatig verwerken van facturen. Voor professionals in het vakgebied is dit wellicht een inkoppertje, maar daardoor niet minder belangrijk. Het handmatig verwerken van facturen kost veel tijd en vergroot de kans op fouten.

Daarnaast zorgt een handmatige goedkeuring voor een slechte controleerbaarheid. Hoe weet je zeker dat de facturen en de gemaakte uren overeenkomen? En klopt die handtekening wel? Als uren handmatig worden gefactureerd zijn deze vragen onvermijdelijk. Automatisering kan dan zorgen voor optimalisatie van je inhuurproces.

2.      Indicatoren in de samenwerking met leveranciers

Business case indicatoren die minder snel opvallen zijn te vinden in de samenwerking tussen opdrachtgever en leverancier.

Denk bijvoorbeeld aan een locked-in leverancier. Deze leverancier is bekend met jouw systemen en wordt hierdoor zodanig belangrijk voor jouw inhuurproces dat concurrentie onmogelijk is. Dit zie je vaak bij uitzendbureaus die als service jouw HR/- en planningsystemen beheren. De locked-in leverancier heeft in feite een monopolie op jouw flexibele inhuur.

De business case indicator die hier recht tegenover staat, is een wildgroei aan leveranciers. Samenwerken met veel verschillende leveranciers betekent al snel verschillende dataformats om informatie uit te wisselen. Daarnaast komt het voor dat vast personeel ontslag neemt om vervolgens als ZZP’er terug te komen, wat extra kosten meebrengt.

Als de samenwerking met leveranciers moeizaam verloopt of onnodig duur is, loont het om naar deze indicator te kijken.

3.      Onduidelijkheid over facturen is een duidelijke indicator

De laatste indicator vinden we in de communicatie tussen leverancier en opdrachtgever. Krijg je regelmatig vragen van leveranciers, bijvoorbeeld wanneer de factuur wordt betaald? Dit betekent dat er geen informatievoorziening beschikbaar is waar de leverancier de data kan raadplegen, of dat er een blokkade is in het facturatieproces. Beide gevallen zijn schadelijk voor het vertrouwen en kunnen afbreuk doen aan de naam van jouw bedrijf. Voordat dit gebeurt is deze indicator hopelijk al aan het licht gekomen.

Een goede start voor jouw business case

Een sterke business case begint met meetbare indicatoren. Zoals je hebt gelezen zijn indicatoren binnen inhuurprocessen niet altijd makkelijk herkenbaar.

Met dit blog ben je hopelijk een stap dichter bij jouw business case om je inhuurproces te optimaliseren. De uitvoering is echter voor ieder bedrijf verschillend. Het is dus niet gek om hiervoor hulp van professionals in te schakelen.

FlexForceMonkey is dé specialist voor optimalisatie van inhuurprocessen en ondersteunt graag bij het opzetten en uitvoeren van jouw business case. Neem contact met ons op of bekijk deze pagina en video om een beter beeld te krijgen van onze oplossing.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *