Tijdelijke inhuurkrachten: in vier stappen naar een gouden match

inhuurkrachten

Wist je dat.. Bijna vier op de tien inhuurkrachten zich niet betrokken voelt bij het bedrijf waar zij werken? Dat is de schrikbarende uitkomst van onderzoek van Uitzendbureau.nl. Voor de onverschilligheid zijn verschillende redenen, zoals het gebrek aan zekerheid, uitzicht op een vaste baan of de beperkte arbeidsduur. De onvrede begint vaak al bij een verkeerde match tussen de inhuurkracht en het bedrijf. Een tijdelijke inhuurkracht kan ontzettend waardevol zijn voor een bedrijf, maar dan moet het wel een goede match zijn.

Het maken van de perfecte match is niet makkelijk. Je hebt namelijk te maken met krapte van de arbeidsmarkt, tijdsdruk, inschatten van vaardigheden van de persoon in kwestie en ook nog met de wensen van de inlener. Wij geven jou vier tips om voor een gouden match tussen het bedrijf en de inhuurkracht te zorgen.

Stap 1: wees goed voorbereid

Een goede voorbereiding bestaat uit het inventariseren van de vaardigheden en eigenschappen, die de werknemer moet bezitten volgens de inlener. Stel op basis daarvan duidelijke criteria op die je kan gebruiken bij het zoeken naar de juiste match.

Stap 2: maak inzichtelijk waar je naar zoekt

Wanneer je het gesprek hebt gehad met de inlener en je duidelijke criteria hebt opgesteld, kan het helpen om ook een lijstje op te stellen met de gewenste kwalificaties die hierbij passen. Op deze manier kan je de beste kandidaten selecteren voor een kennismakingsgesprek.

Daarnaast is het waardevol om een lijst te maken met alle andere eisen, zoals opleiding, ervaring en motivatie. Door dit scherp te hebben, wordt het makkelijker om de juiste cv’s eruit te halen.

Stap 3: het kennismakingsgesprek

De volgende stap is dat je op basis van je selectie kandidaten uitnodigt voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek kan je op verschillende manieren vormgeven. Het doel is om erachter te komen welke kandidaat het beste past bij de wensen van de inlener. Voorbeelden van gesprekstechnieken en methodes die je kan toepassen zijn:

  • Casusvragen
  • Rollenspel
  • STARR-methode
  • Opdracht uitvoeren

Verder kan je er nog voor kiezen om een tweede ronde met een korte meeloopstage of een extra opdracht toe te voegen. Dit geeft een beter beeld van de werkwijze van de inhuurkracht en hoe die persoon zich gedraagt op de werkvloer. Voor zowel de kandidaat zelf als voor het bedrijf geeft dit veel meer aan of zij een match zijn.

Stap 4: draag de kandidaat voor

Jouw werk zit er bijna op! Als je voor een meeloopstage hebt gekozen, is de kandidaat wellicht al bekend. In andere gevallen draag je nu de geschikte kandidaten voor aan de inlener. In onze ervaring is het verstandig om tussen de twee en vier kandidaten per vacature voor te stellen. Op deze manier kan de inlener het verschil zien tussen de verschillende kandidaten en beslissen wie het beste past, maar is de groep niet te groot. Als je meer kandidaten voorstelt kan het voelen alsof de inlener zelf weer in het sollicitatieproces belandt.

Opzoek naar die gouden match

Met deze vier stappen, kan jij nu de zoektocht starten naar de gouden match tussen de inlener en de tijdelijke inhuurkracht. Zorg er ten eerste voor dat je goed bent voorbereid, daarna dat je duidelijk hebt waar je naar opzoek bent, vervolgens vindt het kennismakingsgesprek plaats en tot slot is het aan jou om de kandidaten voor te dragen aan de inlener. Volg deze stappen en zorg dat jouw inhuurkrachten voortaan tot die positieve zes inhuurkrachten behoren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *